Het verwijderen van onaangename geuren uit een afvoerputje kan een vervelend probleem zijn, maar gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden om hiermee om te gaan. Hier zijn enkele handige tips om geuren uit een afvoerputje te verwijderen:

Kokend water: Een van de eenvoudigste manieren om geurtjes uit een afvoerputje te verwijderen, is door kokend water in de afvoer te gieten. Dit kan helpen bij het wegspoelen van vastzittende stoffen en bacteriën die geuren veroorzaken. Herhaal deze stap meerdere keren voor het beste resultaat.

Azijn en baking soda: Dit is een natuurlijke en effectieve methode om geurtjes te bestrijden. Giet eerst een kopje baking soda in de afvoer, gevolgd door een kopje azijn. Laat het mengsel bruisen en schuimen gedurende ongeveer 10-15 minuten. Spoel vervolgens af met heet water. De reactie tussen azijn en baking soda helpt bij het oplossen van vet- en vuilophopingen in de afvoer, waardoor geurtjes verdwijnen.

Citroen- of sinaasappelschillen: Gooi af en toe enkele citrusvruchtenschillen in de afvoer. De natuurlijke oliën en geuren van citrusvruchten kunnen onaangename geurtjes neutraliseren en je gootsteen frisser laten ruiken.

Zout en ijs: Een andere eenvoudige methode is het gebruik van een mengsel van zout en ijs. Giet een half kopje zout en een paar ijsblokjes in de afvoer en laat de afvalvermaler draaien (indien van toepassing). Het schurende effect van het zout en het draaien van de ijsblokjes kunnen vuil en geurtjes verwijderen.

(lees verder onder foto)

afvoer reinigen

Afvoerreinigers: Commerciële afvoerreinigers kunnen effectief zijn bij het verwijderen van geurtjes, maar wees voorzichtig bij het gebruik ervan, omdat sommige agressieve chemicaliën bevatten. Lees altijd de instructies op de verpakking en zorg voor goede ventilatie tijdens het gebruik. Spoel de afvoer grondig na met water.

Regelmatig schoonmaken: Voorkomen is beter dan genezen. Het regelmatig schoonmaken van de afvoer kan helpen voorkomen dat geurtjes zich ophopen. Gebruik een afvoerreiniger of een van de bovengenoemde methoden op een maandelijkse basis om de afvoer fris te houden.

Zeefjes en stoppers: Plaats zeefjes of stoppers over de afvoer om te voorkomen dat grote deeltjes voedsel, haar en ander vuil in de afvoer terechtkomen. Dit minimaliseert ophopingen die geurtjes kunnen veroorzaken.

Luchtventilatie: Zorg voor voldoende luchtventilatie in de badkamer en keuken. Dit helpt bij het afvoeren van vocht en voorkomt dat geuren zich ophopen.

Het is belangrijk om te onthouden dat als de geur aanhoudt ondanks herhaalde pogingen om deze te verwijderen, er mogelijk een dieperliggend probleem is, zoals een verstopping of een lek in de leidingen. In dat geval is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.

Nieuws uit jouw stad of gemeente? Bezoek Nieuwslokaal.be