Behangen kan een geweldige manier zijn om een nieuwe uitstraling aan een kamer te geven. Of je nu een frisse look wilt creĆ«ren in je woonkamer, slaapkamer of zelfs een accentmuur in de gang wilt toevoegen, behangen kan een effectieve en creatieve manier zijn om dat te bereiken. Maar voordat je begint met behangen…

zijn er enkele belangrijke tips die je moet overwegen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en het eindresultaat er professioneel uitziet.

  1. Kies het juiste behang: Voordat je begint, moet je het juiste behang voor je project selecteren. Er zijn verschillende soorten behang beschikbaar, zoals papierbehang, vinylbehang en vliesbehang. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen, dus zorg ervoor dat je het behang kiest dat het beste past bij jouw behoeften en de kamer waarin je het wilt gebruiken.

  2. Bereid je muur voor: Voordat je begint met behangen, moet je ervoor zorgen dat de muur in goede staat verkeert. Repareer eventuele scheuren of gaten in de muur en schuur eventuele ruwe plekken glad. Zorg ervoor dat de muur schoon en droog is voordat je begint met behangen.

  3. Meet en markeer: Meet de hoogte van je muren en knip het behang op maat voordat je begint. Markeer met een potlood waar je het behang wilt plaatsen en zorg ervoor dat je rekening houdt met eventuele patronen of herhalingen in het behang.

  4. Meng de behanglijm: Als je traditioneel behang gebruikt dat behanglijm vereist, volg dan de instructies op de verpakking om de lijm correct te mengen. Zorg ervoor dat de lijm glad en klontvrij is voordat je begint met behangen.

  5. Begin vanuit het midden: Het is meestal het beste om in het midden van de muur te beginnen en naar buiten te werken. Dit helpt om eventuele luchtbellen te voorkomen en zorgt ervoor dat het behang gelijkmatig op de muur wordt geplaatst.

  6. Gebruik een behangborstel of behangroller: Gebruik een behangborstel of behangroller om luchtbellen en rimpels glad te strijken terwijl je het behang op de muur aanbrengt. Begin in het midden en werk naar buiten toe om ervoor te zorgen dat het behang goed hecht.

  7. Snij overtollig behang af: Nadat je het behang op de muur hebt aangebracht, gebruik je een scherp mes om het overtollige behang aan de boven- en onderkant van de muur af te snijden. Snijd voorzichtig langs een rechte rand, zoals een liniaal, om ervoor te zorgen dat je een nette en rechte snede krijgt.

  8. Herhaal het proces: Herhaal deze stappen voor elk stuk behang dat je op de muur wilt aanbrengen. Zorg ervoor dat je de patronen en herhalingen in het behang goed uitlijnt, zodat het er professioneel uitziet.

  9. Laat het behang drogen: Nadat je al het behang hebt aangebracht, laat je het goed drogen voordat je meubels terugplaatst of de kamer weer in gebruik neemt. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van het type behanglijm dat je hebt gebruikt.

  10. Onderhoud: Zodra het behang is aangebracht en gedroogd, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Reinig het behang voorzichtig met een zachte doek en vermijd schurende schoonmaakmiddelen die het behang kunnen beschadigen.

tips om te behangen

Behangen kan een bevredigend doe-het-zelf-project zijn, maar het vereist wel geduld en precisie. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je behangproject soepel verloopt en dat het eindresultaat er prachtig uitziet. Dus ga aan de slag en geef je kamer een nieuwe, frisse uitstraling met behulp van behang!

Nieuws uit jouw stad of gemeente? Bezoek Nieuwslokaal.be